Kako biti ljubazan prema sebi i drugima?

U današnjem vremenu Ljubaznost se često zanemaruje ili se smatra slabošću. Po definiciji,ona bi trebala biti naša kvaliteta darežljivosti i brige te pokazivanje ljubavi i suosjećanja prema drugima. Možda bi trebali ponovo otkriti tu dobrotu koja je uvijek s nama,lako je dostupna i čeka da je se prisvoji kao urođenu kvalitetu uma.

Ovu predivnu kvalitetu često zaklanja mentalno brbljanje: misli, nade, strahovi, brige, frustracije, a ponekad i bijes ili ogorčenost prelijevaju se iz prošlosti prema budućnosti. Kao rezultat toga , naša ljubaznost često nema prostora za pokazivanje a s vremenom mnogi i zaborave da uopće posjeduju takvu kvalitetu.

Ipak,što više meditiramo to više potičemo suosjećanje i otpuštamo osudu i ograničenja. Što se više upoznajemo sa vlastitim bićem to više razumijemo i prirodu drugih ljudi (naši odnosi su refleksija same srži našeg pravog ja). Možda nam u početku neće odmah biti očito kako sjedenje u tišini i promatranje daha ili mentalno ponavljanje mantre ,može koristiti drugim ljudima ali kad treniramo um da bude ljubazniji i da ne stavlja osobne etikete osude, otkrivamo koliko meditacija može imati pozitivan učinak na naše odnose i svijet oko nas.

No istina je da ljubaznost prema drugima započinje ljubaznošću prema sebi!

Ako prije svega sebi ne pružimo neosuđujuću, bezuvjetnu dobrotu to postaje teže primijeniti na naše odnose kod kuće, u društvu i na radnom mjestu.Što više uzimamo vremena za sebe i njegujemo osjećaj ljubaznosti prema sebi (s namjerom da budemo ljubazniji i više opraštamo drugima) počinjemo uživati u tom svjesnom osjećaju dobrote i lakše ga dijelimo prema van.

Mnoga istraživanja su pokazala da meditacija ima vrlo snažan i pozitivan utjecaj na naše mentalno zdravlje,sreću i na osjećaj suosjećanja prema drugima. Ako samo par tjedana desetominutnih meditacija mogu dovesti do povećanja prijateljskog i korisnog ponašanja, nije teško zamisliti što bi pažnja na masovnom nivou mogla značiti za zajednice i ukupne odnose !